Ενδοστοματικές οδοντιατρικές συσκευές αντιμετώπισης ΣΑΥ


Τι είναι η οδοντιατρική αντιμετώπιση του ροχαλητού και της άπνοιας ύπνου;
Η οδοντιατρική αντιμετώπιση του ροχαλητού και της άπνοιας ύπνου βασίζεται στην κατασκευή, εφαρμογή και χρήσημοποίσηση ειδικά σχεδιασμένων ενδοστοματικών συσκευών που έχουν την ιδιότητα να διατηρούν ανοιχτό τον αεραγωγό κατά τον ύπνο.


 

 

 

 

 


Πότε ενδείκνυται η χρήση ενδοστοματικών συσκευών για την αντιμετώπιση του ροχαλητού και της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου;

Η χρήση ενδοστοματικών συσκευών ενδείκνυται σε περιπτώσεις:

• Ασθενών με ροχαλητό, ή ασθενών με ήπιας βαρύτητας ή μέσης βαρύτητας αποφρακτική άπνοια ύπνου που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με γενικά μέτρα, όπως απώλεια βάρους, τροποποίηση στάσης ύπνου κλπ.
• Ασθενών με μεγάλης βαρύτητας αποφρακτική άπνοια ύπνου που έχουν χρησιμοποιήσει και δεν μπορούν να ανεχθούν τη θεραπεία με CPAP.
• Ασθενών με μεγάλης βαρύτητας αποφρακτική άπνοια ύπνου που χρησιμοποιούν CPAP. Η συνδυασμένη χρήση CPAP και ενδοστοματικής συσκευής απαιτεί μικρότερη πίεση αέρα από τη συσκευή CPAP για να αναπνέει φυσιολογικά ο ασθενής, γεγονός που κάνει πιο ανεκτή και πιο αποτελεσματική την όλη θεραπεία.
Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (American Academy of Sleep Medicine), μετά από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μακροχρόνιων κλινικών ερευνών, εξέδωσε το 2006 κλινική οδηγία σύμφωνα με την οποία οι ενδοστοματικές συσκευές πρέπει να αποτελούν προτεινόμενη θεραπευτική λύση για την αντιμετώπιση του ροχαλητού και της ήπιας και μέσης βαρύτητας αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Αυτό οφείλεται στην αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των ενδοστοματικών συσκευών σε συνδυασμό με την ευκολία στη χρήση τους και την άνετη αποδοχή τους από τους ασθενείς.

Πως λειτουργούν οι ενδοστοματικές συσκευές για την αντιμετώπιση του ροχαλητού και της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου;

Οι ενδοστοματικές συσκευές τοποθετούν και σταθεροποιούν την κάτω γνάθο, τη γλώσσα, τη σταφυλή και τη μαλθακή υπερώα σε θέσεις που δεν εμποδίζεται η δίοδος του αέρα με αποτέλεσμα να αναπνέει άνετα και φυσιολογικά ο ασθενής κατά τον ύπνο. Υπάρχουν πολλοί τύποι ενδοστοματικών συσκευών. Ο οδοντίατρος που ασχολείται με την αντιμετώπιση του ροχαλητού και της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου θα αξιολογήσει τα ανατομικά χαρακτηριστικά της στοματικής κοιλότητας και αναλόγως θα επιλέξει την καταλληλότερη για τον κάθε ασθενή ενδοστοματική συσκευή.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των ενδοστοματικών συσκευών για την αντιμετώπιση του ροχαλητού και της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου;

• Οι ενδοστοματικές συσκευές είναι άνετες και εύκολες στην τοποθέτηση και χρήση.
• Η θεραπεία με ενδοστοματικές συσκευές είναι μη επεμβατική και πολύ αποτελεσματική.
• Οι ενδοστοματικές συσκευές εκτός από την αντιμετώπιση του ροχαλητού και της άπνοιας, αντιμετωπίζουν και το βρυγμό, δηλαδή το σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών κατά τον ύπνο. Ο βρυγμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα δόντια και πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις του στόματος. Τελευταίες μελέτες έχουν παρουσιάσει συσχέτιση μεταξύ βρυγμού και αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.
• Η ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία με ενδοστοματικές συσκευές είναι πολύ θετική. Τα ποσοστά μακροχρόνιας χρήσης των ενδοστοματικών συσκευών είναι υψηλότερα από άλλες θεραπευτικές λύσεις.
• Οι ενδοστοματικές συσκευές έχουν μικρό μέγεθος και είναι ευκολότερη η μεταφορά τους και η χρήση τους από ασθενείς που ταξιδεύουν συχνά.

 

 

 

 

 

Γιατί να πάω σε έναν ορθοδοντικό για την τοποθέτηση και παρακολούθηση των ενδοστοματικών συσκευών για την αντιμετώπιση του ροχαλητού και της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου;

Ο Ορθοδοντικός διαθέτει τις αναγκαίες γνώσης ανατομίας και φυσιολογίας , της λειτουργείας του οδοντοσκελετικού συστήματος. Δηλαδή ασχολείται καθημερινά με αυτό ακριβώς το πεδίο όταν χρησιμοποιεί λειτουργικά ορθοδοντικά μηχανήματα, τα οποία λειτουργούν παρόμοια με τις ενδοστοματικες συσκευές για την άπνοια ύπνου. Έτσι γνωρίζει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε συσκευής και μπορεί να σας προτείνει αυτή που θα ταιρίάζει τόσο στην πάθηση όσο και στο στόμα του εκάστοτε ασθενή.

Γιατί να μην αγοράσω μια έτοιμη προκατασκευασμένη συσκευή για την αντιμετώπιση του ροχαλητού και της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου;

Οι συσκευές που υπάρχουν έτοιμες προκατασκευασμένες στο εμπόριο, είναι απλές στην κατασκευή αλλά δεν παρέχουν κανέναν έλεγχο της προώθησης της κάτω γνάθου. Δεν είναι εξατομικευμένες και γι’ αυτό δεν είναι τόσο ανεκτές από τον ασθενή και δεν μπορουν να ελεγθούν και να προσαρμοστούν στο στόμα. Τόσο η αμερικανική όσο και η ελληνική εταιρεία ΣΑΥ συνιστούν την αποφυγή χρήσης των προκατασκευασμένων συσκευών του εμπορίου εξαιτίας των έντονων ανεπιθύμητων παρενεργιών. Η πιό συχνή παρενέργια είναι η μετακίνηση των δοντιών και η αλλαγή του τρόπου που δαγκώνουμε. Αυτό το γεγονός μπορεί να είναι μη αναστρέψιμο ειδικά σε ασθενείς με περιοδοντικά προβλήματα.
Πώς κατασκευάζει ο Ορθοδοντικός μία ενδοστοματική συσκευή για την αντιμετώπιση του ροχαλητού και της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου;

Ο ειδικός Ορθοδόντικός μετά από ενδελεχή και εξατομικευμένο κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο, θα λάβει σε αποτυπώματα την στοματική κατάσταση. Μετά από ειδικές μετρήσεις θα μπορεί να σας προτείνει ποιά συσκευή ταιρίάζει καλύτερα σε εσάς και να σας ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα και τυχών μειονεκτήματα. Αφού συνφωνήσετε στην κατασκευή, θα σταλούν τα μέτρα σε εξειδικευμένο οδοντικό τεχνολόγο ο οποίος θα κατασκευάσει σύμφωνα με τις οδηγίες του Ορθοδοντικού την συσκευή. Ακολούθως θα τοποθετηθεί η συσκευή στο στόμα του ασθενούς και θα του δωθούν λεπτομερείς οδηγίες χρήσης και συντήρησης. Το πρώτο διάστημα μπορεί να χρειαστεί να γίνουν σε σύντομα διαστήματα κάποιες ρυθμίσεις στην συσκευή και για όλη την διάρκεια της χρήσης της ο Ορθοδοντικός πρέπει να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την ορθή χρήση της συσκευής καθώς και την αρτιότητά της.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΑΣΧΕΤΕ ΑΠΟ ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ.

 Προσοχή το ερωτηματολόγιο δεν αντικαθιστά την εξέταση από ειδικό. Η τελική διάγνωση του ΣΑΥ γίνεται μόνο μετά πό πολυκαταγραφική μελέτη σε κλινική μελέτης και καταγραφής του ύπνου.