Πότε είναι καλύτερο να αρχίσει μια θεραπεία;Δεν υπάρχει απάντηση στην πιο πάνω ερώτηση επειδή το κάθε περιστατικό έχει το δικό του χρόνο έναρξης θεραπείας. Για το λόγο αυτό, η Παγκόσμια Εταιρεία Ορθοδοντικών εισηγείται την επίσκεψη στον Ορθοδοντικό από την ηλικία των επτά ετών και νωρίτερα σε περίπτωση που οι γονείς ή ο οδοντίατρος της οικογένειας ή ο προσωπικός ιατρός του παιδιού διαγνώσουν ορθοδοντικό πρόβλημα.

Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει εφόσον η ορθοδοντική θεραπεία συνδέεται συνήθως με την εφηβεία. Ωστόσο, η εξέταση σε νεαρή ηλικία θα βοηθήσει τον ειδικό ορθοδοντικό να καθορίσει τον κατάλληλο χρόνο θεραπείας για το συγκεκριμένο πρόβλημα του παιδιού ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα στο λιγότερο χρόνο και με το λιγότερο κόστος. Σε πολλούς ασθενείς η θεραπεία που ξεκινάει από νωρίς σημειώνει αποτελέσματα που δεν μπορούν να επιτευχθούν από τη στιγμή που σταματά η ανάπτυξη των οστών του προσώπου και των γνάθων.
Σε γενικές γραμμές τις περισσότερες φορές η ορθοδοντική θεραπεία ξεκινά γύρω στην ηλικία που αλλάζονται τα παιδικά δόντια δηλ.10-12 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεκινήσει και στα 7-8 ανάλογα πάντα με το πρόβλημα ή να γίνει σε 2 φάσεις πρώτα στα 7-8 και μετά με την αλλαγή των νεογιλών δοντιών.